Achtergrond

De naam Perio

Perio was het pseudoniem van G.L. Janssen. [zie foto] Hij nam in 1900 het initiatief tot oprichting van de Bond voor Staatspensionneering [later opgegaan in de huidige ANBO]. Perio schreef voor de Bond gedichten en brochures, waarin hij pleitte voor een staatspensioen voor iedereen.

Toen in de beginjaren ’80 van de vorige eeuw – ook al – gesproken werd over de ‘onbetaalbaarheid van de AOW’ hebben wij – mijn vriend Theo Royers en ik – een tentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis van de AOW. Daarbij kwamen we ook de werken van Perio tegen. Toen er na de tentoonstelling een klein bedrag over was besloten we daarvan een stichting op te richten die zich bezig zou houden met het uitgeven van boeken. Die stichting hebben we uit sympathie met zijn streven, Perio genoemd.

Was Perio een eigenzinnig man, ook uitgeverij Perio doet graag dwarse dingen.

Perio 1859 - 1932

Perio 1859 - 1932

De grotere uitgaven

Er moet iets te beleven zijn aan het boek wil Perio het uitgeven. Met alle boeken is wel wat aan de hand. Een paar voorbeelden.

De pagina’s van het gedicht De zee is een grotere gedachte zitten met grote bouten aan elkaar.

Alpha en Omega was verkrijgbaar in drie verschillende omslagen omdat we niet konden kiezen uit de voorstellen van de vormgever.

Het lange gedicht Wikkelglas is geïllustreerd met ‘slechte’ Polaroïds.

Van Dea en wille waren de bladzijden nog niet losgesneden – zo werden boeken vroeger geleverd – daartoe werd er een scherpe briefopener bij het boek geleverd.

Klaine Germ van St. Annaparochie was anarchist, aanhanger van Domela Nieuwenhuis en lag voortdurend in de clinch met de autoriteiten, vooral toen hij een van de eerste busondernemingen in Friesland opzette. Dit boek bevat zijn levensverhaal door hemzelf voor zijn kinderen opgetekend.


Het gedicht Buorman Dada van Ids Willemsma is zo aangrijpend dat maar weinig mensen de cd tot het eind toe kunnen beluisteren.

De verzamelde gedichten van Bob van Dalen omvatten zo’n tweehonderd poëtische advertenties, gevat in een klassiek vormgegeven boek, stofomslag, dundruk en leeslint.

De vormgeving van deze boeken is van Gert Jan Slagter.

 

Perio-Kleintjes

Een boek maken is een kostbare zaak. Er zit veel werk in het aanvragen van subsidies en het zoeken naar sponsors. Het duurt dan ook vaak vrij lang voordat de zaak financieel rond is.

Wat moet er dan gebeuren met al die leuke onderwerpen die zich aandienen? Perio besloot: daar moeten kleine boekjes, in kleine oplage, tegen een erg lage prijs over gemaakt worden. Daarbij werd opnieuw de stenciltechniek ontdekt [STIP te Leeuwarden]. De hedendaagse stencilmachine is geen kliederzooi meer. Het apparaat wordt computergestuurd, leest je digitale bestanden en maakt scherpe afdrukken. Stencillen is relatief goedkoop en biedt toch vele mogelijkheden. De vormgeving is in de meeste gevallen van Richard Bos.

Perio-kleintjes zijn als regel niet in de boekhandel te koop. Wie verzekerd wil zijn alle nummers te krijgen kan zich als abonnee opgeven bij Perio te Leeuwarden.
Telefoon : 058 – 2153773
Mail : w.winters@chello.nl

U krijgt de boekjes dan thuisgestuurd. Ongeveer 1 x per twee maanden komt er een nieuw nummer uit. De boekjes kosten nooit meer dan een paar euro.

 

Advertenties

There are no comments on this page.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: